Få den perfekte hjemmebiograf

10 juni 2020
Søren Black

Engang var det at se nye film forbundet med en gåtur til videokiosken eller biografen. I dag kan du nemt indrette din egen hjemmebiograf, hvor både billede og lyd giver din lokale biograf baghjul. 

Der er noget helt særligt ved at gå i biografen. Her i mørket kan lydeffekterne give et sug i din mave og drage dig ind i filmens univers – og du glemmer hurtigt, hvor i verden du befinder dig. Men denne fantastiske oplevelse kan du også få hjemme i din egen stue, for selvom biografen giver dig gode oplevelser på det store lærred, er det også en dyr fornøjelse. Samtidig kan det være lidt omstændigt at skulle bevæge sig derhen – det er i virkeligheden bare lettere med en hjemmebiograf.

Derhjemme slipper du for biografbilletter og bland-selv-slik, der hurtigt kan få det til at løbe op. Her kan du sætte filmen på pause, når du skal på toilettet, og endelig kan du både grine og græde under filmens handling, uden at du får dræberblikket af sidemanden.

Der er altså mange fordele ved hjemmebiografen, og heldigvis har det aldrig været lettere at skaffe sådan en; både udstyret til hjemmebiografen og udvalget af film, du kan streame, har aldrig været bedre. Så velkommen i mørket, hjemme hos dig selv.

 

 

Hvilket udstyr kræver en hjemmebiograf som minimum?

Engang var biografernes udstyr meget overlegent i forhold til det, du selv kunne skaffe derhjemme. Her fik du både lyd og billede i en kvalitet, som ikke fandtes andre steder. I dag kan du let indrette din egen hjemmebiograf, som fint matcher det, biografen kan tilbyde – hvis ikke det er bedre.

En hjemmebiograf kan indrettes på flere forskellige måder, men den enkle version består af en perfekt lydpakke, hvor du med adskillige højtalere i stuen får den autentiske lyd, der gør oplevelsen identisk med den, biografen tilbyder. Med både subwoofere og soundbars får du en fremragende lyd, der hurtigt får dig til at glemme alt omkring dig. Hjemmebiografen kan du tilslutte til dit nuværende tv, og får du med tiden lyst til at optimere lyden, kan du altid udvide antallet af højtalere i stuen.

Ovenstående løsning er – alt afhængig af hvor mange højtalere du har brug for – en forholdsvis billig omgang. Du vil typisk kunne finde et godt højtalersæt til omkring 5.000 kr., der kan fungere som et rigtigt godt udgangspunkt for at åbne din egen hjemmebiograf.

 

 

Hvordan sikrer jeg den gode lyd i hjemmebiografen?

Det der er vigtigt for den gode lydoplevelse er, at du får et surround-system. De kendte mærker som Samsung, Philips, Bose, Sony, LG og Panasonic sælger dig gerne gode løsninger som for eksempel et surround-system 5.1. Dette system består af seks lydkilder, som typisk omfatter højtalere til venstre, højre og i midten samt to satellithøjtalere, der er placeret bagerst og én subwoofer. Den midterste højttaler bør have en ekstra kraftfuld bas til de store actionscener, som mange af de gode film indeholder. Ved at opsætte højtalerne på denne måde, får du en 360 graders lydoplevelse – det der kaldes surround sound.

Et surround-system kan også fås i en version 7.1. Dette er et ottekanals-lydsystem, der betyder, at du får to højtalere mere med i pakken. Med dette system kan du få retningsbestemte lyde bagfra, hvilket giver en mere autentisk lydoplevelse. Streamingtjenester som Netflix er begyndt at målrette deres indhold mod 7.1 surround sound, hvilket gør det ekstra fedt at investere i til din hjemmebiograf.

Skal du have det fulde udbytte af dit 7.1 surround sound kræver det, at du har det rette størrelse rum til hjemmebiografen. Derudover kan det også anbefales, at du har pengene til at investere i de rigtige højtalere, hvis du gerne vil have 7.1 surround sound. En god tommelfingerregel er, at det er bedre at bruge flere penge på lidt færre højttalere, end det er at bruge få penge på mange højttalere. Højtalere kan som så meget andet fås i mange prisklasser, men der er ingen tvivl om, at vælger du en løsning til din hjemmebiograf, der er lidt dyrere, så bliver du også mere glad for den.

 

Hvilken skærm skal jeg vælge?

Selv om den rigtige lyd er nøglen til en god hjemmebiograf, er det også vigtigt, at du sørger for den rigtige skærm til dine film. Hvor det hurtigt kan blive ganske dyrt med højtalerne, er fladskærme blevet billigere og billigere de seneste år.

Til din hjemmebiograf kan du vælge at afspille dine film på din nuværende fladskærm, eller du kan benytte en projektor, som den de typisk har i biograferne. De fleste fladskærme er i dag født med 4K også kendt som UHD (Ultra HD). Her får du firedobbelt opløsning i forhold til den traditionelle Full-HD opløsning – hvis indholdet er optimeret til 4K, vel at mærke. Igen er Netflix i spidsen i forhold til din hjemmebiograf; de har nemlig tilbud 4K til deres kunder igennem længere tid.

Går du efter 4K er opløsningen så høj, at du roligt kan købe den største fladskærm, du kan finde på markedet. Det kræver dog en god bredbåndsforbindelse at afspille 4K indhold perfekt på din hjemmebiograf, så det skal du have med i dine overvejelser.

Er du ikke til fladskærmen, kan du vælge at afspille dine film med en projektor; her får du størst muligt billede for pengene. Priserne på projektorer starter helt nede ved omkring de 400 kr. og så stiger de ellers til op over 10.000 kr. Prisen afhænger først og fremmest af, om den skal levere indhold i HD, Full-HD eller 4K. De fleste projektorer leveres i dag med Full HD, der har en opløsning på 1920 x 1080 pixels, og her kan du næsten ikke se pixelpunkterne. Udvalget stiger af 4K-enheder stiger til gengæld hele tiden, og her er opløsningen på hele 3840 x 2160 – disse projektorer er stadigvæk en noget dyr løsning, og den forbedrede billedkvalitet står ofte ikke mål med prisen.

 

 

Kan min hjemmebiograf matche biograferne?

Ja. Har du pladsen og pengene, er det i dag muligt at få en hjemmebiograf, der er endnu mere gennemført, end blot at sætte et højtalersæt til din fladskærm – du kan faktisk få en hjemmebiograf, der mere end matcher det, biograferne kan tilbyde.

Den optimale hjemmebiografoplevelse kræver dog et selvstændigt rum, hvor hjemmebiografen kan indrettes. Har du det, er det muligt at få luksuriøse biografstole, højtalere, projektorer og andet elektronik, der gør det til en overvældende oplevelse at se film i din egen hjemmebiograf. En virksomhed som CSO sælger dig gerne en komplet hjemmebiograf fra en startpris på omkring 75.000 kr – men så får du også hjælp til at indrette biografen, så den fuldender din næste filmoplevelse.

 

Hvordan får jeg hjemmebiografen så billigt som muligt?

Rundt om i landets biografer bliver der ofte bygget om. Det betyder blandt andet, at du her kan erhverve dig en god omgang lækre biografstole til næsten ingen penge.

Kigger du samtidig i for eksempel Den Blå Avis på nettet, kan du ofte finde gode tilbud på højtalere og andet HiFi-udstyr fra brugere, der enten ikke bruger deres hjemmebiograf nok, eller som er nået så langt, at de er klar til en opdatering.

 

Hvad med mine popcorn til filmen?

I snart mange år har du kunnet lave popcorn på en nem og billig måde i din mikroovn. Hvis du synes, det bliver for kedeligt, er der i dag mange virksomheder på nettet, der tilbyder dig en mere professionel popcornmaskine – sådan en vil typisk kunne erhverves for omkring 1.500 kr., og så har du lækre snacks til din hjemmebiograf lang tid fremover.

I både mikroovnen og popcornmaskinen kan du virkelig lave mange popcorn for det beløb, biograferne tager for samme produkt.

 

Hvilket indhold er der til min hjemmebiograf?

Indholdet (altså de gode film) til din hjemmebiograf har aldrig været bedre. De store premierefilm bliver selvfølgelig stadigvæk vist i biograferne først, inden du kan få adgang til dem derhjemme, men de store streamingtjenester som for eksempel Netflix er begyndt selv at producere deres egne film. Det betyder, at hvor du før måtte i biografen for at se de nyeste film, så bliver meget af den nye underholdning fremover leveret direkte til din hjemmebiograf.

For at bruge Netflix som eksempel igen, var streamingtjenesten i august 2019 i gang med at optage intet mindre end 301 nye film og serier over hele verden. Det viser meget godt, hvor ufatteligt meget indhold der er på vej til din hjemmebiograf. Og med udsigt til at store tech-giganter som Disney, Apple og Universal vil lancere deres egne streamingtjenester, er der ikke noget, der tyder på, at du i fremtiden vil løbe tør for spændende underholdning til din hjemmebiograf.

 

Hvor får jeg den rette rådgivning?

På nettet kan du google dig frem til mange af de gode løsninger, der skaber den ideelle hjemmebiograf, ligesom store varehuse som Elgiganten og Power gerne sælger dig gode højtalersæt og rådgivning – og det er trods alt første skridt mod en hjemmebiograf.

Er du interesseret i bedre udstyr, kan det anbefales, at du henvender dig hos et sted som for eksempel HiFi Klubben. Her vil du møde en flok såkaldte technørder, der kan råde dig på den bedste vis – og det er vigtigt at huske, at det ikke kun handler om at smide flest penge efter højtalere og fladskærme… vil du have den perfekte hjemmebiograf, kræver det som sagt også den helt rette lokation.

FAQ BOKS

Hvilken lyd skal jeg gå efter til min hjemmebiograf?

En god hjemmebiograf kræver et godt surround-system, for at du får den gode lydoplevelse. Du kan typisk starte med et surround-system 5.1, der består af fem højtalere og en subwoofer, der hvis de er placeret rigtigt i stuen kan give dig en 360 graders lydoplevelse. Dette er en forholdsvis billig løsning, der giver meget filmoplevelse for pengene.

Hvilken skærm skal jeg bruge til min hjemmebiograf?

Du kan enten vælge at benytte din fladskærm eller investere i en projektor til din hjemmebiograf. Fladskærmen har du sikkert allerede, så hvis den kan afspille indhold i 4K, så er du meget godt kørende. En projektor giver dig til gengæld det størst mulige billede for pengene. Her kan du fint nøjes med en model, der viser dig indhold i en opløsning med Full HD.

Hvilket indhold er der til min hjemmebiograf?

Selvom det stadig er i biograferne, de store premierefilm vises først, så har streamingtjenester som Netflix gjort det sjovere at have sin egen hjemmebiograf. Den amerikanske underholdningsproducent er nemlig begyndt selv at producere film, som får premiere i din hjemmebiograf. Med store tech-giganter som Disney, Apple og Universal på vej ind på streamingmarkedet er der intet, der tyder på, at du løber tør for indhold til din hjemmebiograf foreløbig.

Flere Nyheder